Těstoviny se v tradiční ruské kuchyni prakticky nevyskytují. Přesto mezi typická ruská jídla patří pokrm, která se vyrábí z těsta, jež bychom nazvali nudlové. Jsou to pleměně (пельмени), taštičky z jednoduchého těsta plněné masovou náplní. Do ruské kuchyně zřejmě v dobách mongolotatarského vpádu. S osidlováním území podél transsibiřské magistrály se později pelmeně dostaly za Ural a na Sibiř. Obvykle se zmrazí do zásoby na zimu. Nabízíme návod na přípravu a recepty na ruské pelmeně plněné masem.

Polotovar v´mražený sibiřským mrazem

Pelmeně jsou typicky ruským, přesněji sibiřským pokrmem. Pelmeně by se daly nazvat „průkopníky mražených polotovarů“. Na Sibiři byly připravovány vždy najednou ve větším množství a v přírodním mraze se nechaly zmrznout, aby sloužily do zásoby, i jako výživné cestovní jídlo nepodléhající zkáze.

Pelmeně zdomácněly v ruské kuchyni natolik, že si ji bez pelmení nelze představit. Pelmeně, plněné masové taštičky, se vaří se z lehkého nudlového těsta.

Pelmeně: Způsob přípravy

Pelmeně plněné mletým masem

Těsto připravíme z 300 g hladké mouky, 1 vejce, 3 – 4 lžic vody.

  • Dobře na vále vypracujeme a necháme odpočívat zakryté mísou, aby neosychalo.
  • Mezitím dvakrát umeleme 200 g hovězího a 200 g vepřového masa,
  • přidáme strouhanou cibuli,
  • 2 lžíce vody,
  • osolíme, opepříme
  • a třeme vařečkou, až je nádivka vazká.
  • Pak těsto vyválíme na tenčí placku a skleničkou vykrájíme kolečka, která naplníme nádivkou.
  • Okraje potřeme vaječným bílkem a pevně přitiskneme.
  • Pelmeně zavařujeme do osolené vody, okořeněné pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
  • Vaříme asi 10 minut.

Rusové je rádi jedí omaštěné kouskem másla a polité smetanou, Sibiřané mají zvyk pokapat máslem maštěné pelmeně na míse trochou octa.

Pelmeně: Další recepty

Pelmeně jsou velmi prosté a „nerafinované“ ruské jídlo. Proto se recepty na jejich výrobu v zásadě neliší, i když pocházejí z různých částí Ruska.

Sibiřské pelmeně

  • Na těsto: 300 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 dl vody, sůl.
    Na náplň: 150 g hovězího masa, 150 g skopového nebo vepřového masa, 1 menší cibule, 1 lžička soli, strouhanka, pepř.
    Příprava: Na vále uděláme těsto (je nudlové), mírně osolené a nastavené vodou. Uhněteme je na tuhé hladké těsto a necháme odpočinout asi 20 minut. Pak těsto tence vyválíme a formičkou o průměru zhruba šest centimetrů vykrojíme kolečka.
    Na každé kolečko dáme náplň, těsto přehneme a dobře k sobě přitiskneme okraje. Vaříme v osolené vodě při slabém varu asi 10 – 12 minut.
    Příprava náplně: Maso umeleme, přidáme sůl, pepř, zhruba šest Ižic vody, ustrouhanou cibuli a toIik strouhanky, aby byla směs hustá. Dobře při zpracovávání promícháme.
    Hotové pelmeně můžeme na talíři polít rozpuštěným máslem, smetanou (zakysanou i sladkou)nebo je pokapat citronovou šťávou.
    Také je lze připravit s dozlatova osmaženou cibulkou.

Čebureky, smažená obdoba pelmení

Stejně upravenou nádivku i stejně připravené těsto jako na pelmeně můžeme zpracovat do podoby velmi chutných čebureků.

  • Z těsta vyválíme placku o tloušťce milimetru a pokličkou o průměru 20 cm z ní vykrájíme kola, která naplníme nádivkou, v tomto případě obohacenou ještě trochou vařené rýže a sekanou petrželkou nebo libečkem.
  • Pak placky přeložíme, okraje pevně stiskneme
  • a ve vyšší vrstvě oleje zvolna usmažíme.

Původně mají být plněné nádivkou ze skopového masa. Teplé patří k výjimečným pochoutkám.

Foto: Pelmeně plněné masem (freeimages.com)

Další články z rubriky

Štítky: , , , , ,
  1. Alex says:

    Doporučujem náplň vylepšiť riadnou dávkou pretlačeného cesnaku. Strúhanka do mäsa, totálny nezmysel.Doba varenia, sa mi zdá tiež dlhá, pelmene sú uvarené chvíľu po tom ako vyplávajú na povrch.Ako zálievku používam horčicovú omáčku. Pelmene robím už dlhé roky, recept mám od mojej matky,rodenej Rusky. Je to pre moju rodinu jedno z najobľúbenejších jedál,ktoré nakoľko príprava je dosť pracná robím len raz do roka, väčšinou v decembri.

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>