Boršč se řadí k jednomu z nejznámějších jídel ruské kuchyně a jako jiná populární jídla, i se vaří v mnoha variantách. Klasický boršč se připravuje z masa a zeleniny. Typickou složkou, která dává boršči barvu, vůni a chuť, je červená řepa. K boršči se podává kyselá smetana. Nabízíme několik receptů na ruský boršč. Liší se tak, jak se různí boršče připravované v ruských rodinách i veřejných stravovacích zařízeních.

Boršč: Polévka, přesnídávka i večeře

Boršč je silná a vydatná polévka, jejíž základ tvoří masový vývar s uvařeným masem.

  • Rusové hledí, aby v boršči byly alespoň dva druhy masa. Může to být hovězí, skopové, vepřové, drůbeží.
  • Pro lepší chuť vývaru se maso vaří s kostmi, a nebo se morkové či řídké hovězí kosti k masu přidávají.
  • Vývar se přecedí a uvaří se v něm zelenina a brambory.
  • Zelenina je kořenová – všechny druhy, bílé zelí nakrájené na proužky, cibule, rajčata, mohou být i zelené fazolky. Předem se osmaží a pak teprve zalije vývarem.
  • Brambory se oloupou a nakrájí na kostky.
  • Zvlášť se uvaří na kostičky nakrájení červená řepa.
  • Když je zelenina skoro  maso obere a vrátí do polévky. Rusové maso krájí na asi dvoucentimetrové špalíky, které pak rozeberou na vlákna.
  • Pak se do polévky nalije uvaření řepa i s vodou, v níž se vařila.
  • Polévka se dochutí solí, octem a trochou cukru.
  • Z ostatního koření patří do boršče také bobkový list, nové koření a celý pepř, které se přidávají k vývaru.
  • Často se do boršče dává také česnek a vařené fazole.

V Rusku se boršč nezahušťuje jíškou, ale na stůl se dává kyselá smetana. Zakusují se k němu pirohy nebo jiné pečivo. Boršč se v Rusku jí při jakékoliv příležitosti v kteroukoliv dobu.

Ruský boršč: Recepty

 

Boršč z nakládané řepy

  • 500 g hovězího masa, 200 g zelí, 200 g brambor, 250 g konzervované červené řepy, 40 g celeru, 150 g mrkve, 1 cibuli, 3 pórky, lžíci rajčatového protlaku, olej nebo tuk, petrželovou nať, česnek, sůl, lžíci mouky, celý černý pepř, bobkový list a 2 dl kyselé smetany.
    Příprava: Do hrnce dáme omyté maso vcelku, černý pepř, bobkový list a společně vaříme ve 2 litrech vody. Když maso změkne, přidáme na větší proužky nakrájené zelí a pórek a na menší kostky nakrájené brambory. Na oleji osmažíme zvlášť nadrobno nakrájenou cibuli, celer a mrkev. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, jemně posypeme hladkou moukou a zamícháme. Směs zalijeme vývarem z masa, podle chuti osolíme a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
    Uvařené maso nakrájíme na menší kousky a dáme zpátky do hrnce.
    Přidáme uvařenou zeleninu a všechno dohromady ještě krátce povaříme. Nakonec vmícháme nasekaný česnek, červenou řepu nakrájenou na drobné kousky a vlijeme šťávu z řepy. Navrch bohatě posypeme zelenou petrželovou natí. Před podáváním necháme boršč alespoň 20 minut stát.
    Podáváme s kyselou smetanou.

Boršč cara Alexandra

  • Hovězí zadní 40 g, vepřová kýta 40 g, jehněčí kýta 40 g, telecí kýta 40 g, tuk 50 g, červená řepa 80 g, bílé zelí 50 g, cibule 40 g, mrkev 40 g, petržel 40 g, rajská jablíčka 50 g, rajský protlak 10 g, cukr 5 g, ocet 10 ml, pažitka 3 g, pepř celý 2 g, bobkový list 2 g, sůl.
    Příprava: Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme dle chuti a uvaříme do měkka. Červenou řepu, zelí, mrkev, petržel, rajčata a cibuli nakrájíme na nudličky, podlijeme trochou masového vývaru, přidáme cukr, ocet, protlak a tuk a pod pokličkou podusíme.
    Dušenou zeleninu zalijeme zbytkem vývaru, přidáme koření a vaříme do měkka.
    Do hotového boršče vložíme maso nakrájené na nudličky a kyselou smetanu.

Zeleninový boršč s masem

  • 300 g jakéhokoli libového masa, 1 šálek sterilované červené řepy, 250 g kořenové zeleniny, 1 střední cibule, 2 lžíce oleje, 250 g brambor, 250 g hlávkového zelí, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajského protlaku, 2 dl kysané smetany, 1 bobkový list, 1 hřebíček, drcený kmín, pepř, sůl, podle chuti cukr a ocet.
    Příprava: Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, osmahneme na ní drobně nakrájené maso, zalijeme je studenou vodou a vaříme s kořením do poloměkka. Pak přidáme hrubě nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrouhané zelí, kostičky brambor, prolisovaný česnek i protlak a společně dohotovíme.
    Před podáváním doplníme polévku okapaným hráškem, jemně nakrájenou červenou řepou, solí, cukrem a octem. Smetanu servírujeme zvlášť, každý si vezme sám.
    Podáváme s tmavým chlebem.

Boršč z hovězího

  • 50 dkg hovězího masa, 50 dkg bílého zelí, 50 dkg červené řepy, 2 velké mrkve, 1 pórek, 1 svazek petržele, 1 bobkový list, 5-6 zrnek černého pepře, 4 lžičky bílého jogurtu, 2 lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř.
    Příprava: Bobkový list, 1 lžičku soli a celý pepř vložíme do 1 l vody, kterou uvedeme do varu. Do vroucí vody vložíme i kus omytého masa, které asi 70 minut přikryté vaříme. Mezitím oloupeme mrkev, pórek a bílé zelí, očistíme je a omyjeme. Mrkev s pórkem pokrájíme na kolečka,zelí nakrouháme. Dále omyjeme červenou řepu, kterou oloupáme a nakrájíme na nudličky.
    Takto připravenou zeleninu přidáme asi po 40 minutách vaření k masu, osolíme ji a opepříme, přidáme ocet, přikryjeme a na mírném ohni vaříme ještě asi 30 minut.
    Poté maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme, osušíme, na jemno posekáme a spolu s masem vložíme do boršče.
    Ten až na talířích ještě ochutíme lžičkou jogurtu.

Moskevský boršč

  • 200 g hovězího masa bez kostí, 1 párek nebo 100 g šunky, 12 dcl vody, sůl, 100 g červené řepy, 40 g mrkve, 40 g celeru, 40 g petržele, kousek cibule, 100 g bílého zelí, 2 rajčata, ocet, špetka cukru, 1 bobkový list, celý pepř, 15 g másla, kysaná smetana.
    Příprava: Hovězí maso uvaříme doměkka v osolené vodě. Oloupanou červenou řepu, mrkev, celer, petržel a cibuli pokrájíme na nudličky, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a jemně nakrájíme.
    Polovinu připravené červené řepy a ostatní přísady zalijeme částí vývaru, přidáme maso a vaříme na malém plaménku pod pokličkou 10 minut. Poté přidáme jemně nakrájené zelí, koření, ocet, cukr, sůl, zbytek vývaru a vaříme, až zelenina změkne.
    Oddělenou červenou řepu zalijeme několika lžícemi vody a několika kapkami octa, krátce podusíme a současně s pokrájeným masem, párkem nebo šunkou přidáme do polévky.
    Krátce povaříme, dochutíme a při podávání na porci vložíme trochu smetany.

Foto: Ruský boršč (jez)

Další články z rubriky

Štítky: , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>