Ruská kuchyně

Tradiční ruská kuchyně masem neoplývala a jako ostatní severské kuchyně nehýřila ani rafinovanými úpravami zeleniny. Jídelníček obyčejných lidí v Rusku byl prostý, a dnešní optikou bychom řekli, že zdravý. Nicméně mezi tradiční speciality patří i několik zajímavých úprav ryb, drůbeže i masa, především hovězího, neboť chov vepřů nebyl v Rusku tolik rozšířen. Zeleninové pokrmy jsou většinou jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny. Na čem si při návštěvě Ruska mohou turisté pochutnat?

Ruská kuchyně je pestrá a chutná

Kromě červené řepy, zelí a brambor se v ruské kuchyni hojně využívá i mrkev či baklažán, méně už paprika nebo rajčata.

Ruský jídelní lístek

Pokud se v tradiční ruské kuchyni setkáme s masem, nejčastěji je mleté. Vyskytuje se většinou v podobě masitých nádivek nebo smažených placiček či kuliček. Většinou jde o maso hovězí, někdy míchané s vepřovým, blíže Kavkazu pak nechybí skopové. Plní se jimi různé pirohy nebo pelmeně.

Ruská kuchyně často používá smetanu, a to sladkou i kysanou. (Už i samotná kyselá smetana je lahůdkou.)

Nejtypičtějšími ruskými jídly sice jsou boršč, pirohy, pelmeně. Ale tím výčet ruských specialit nekončí a bylo by škoda Rusko navštívit a neochutnat i jiná typicky ruská jídla.

Některá z nich si můžeme připravit i sami doma podle stručných receptů.

Nejznámější ruská jídla

Pokrmy z mletého masa

  • Z mletého masa se nejčastěji na jídelníčku vyskytují bitky nebo bitočky. Jsou obdobou našich karbanátků. Podávají se s bramborovou kaší nebo kaší pohankovou, štědře posypanou zelenou cibulkou.
  • Na jídelních lístcích se objevuje také bifštěks rubljonyj. Připravíte jej z mletého masa, tentokrát ovšem je polovina masa hovězího a polovina vepřového. Umleté maso je kořeněno jen solí, pepřem a petrželkou. Placičky se smočí v rozšlehaném vejci a pak smaží v oleji. Jedí se k bramborám nebo bramborové kaši.
  • Blíže ke Kavkazu se biftečky z takto upravovaného masa neobalují ve vejci a nesmaží. Placičky se vloží na olejem vymazaný pekáček, každý se překryje plátkem slaniny a zbytek pokrájené slaniny se uloží mezi placičky masa na pekáč. Po krátkém zapečení se k nim přidají rajčata a ještě se společně zapečou. Hodí se k nim rýže.
  • Zvláštní variantou pokrmů z mletého masa jsou závitky. Připravují se buď z telecího, ale častěji ze směsi mletého hovězího a vepřového masa. Zrazy, jak se jim říká, jsou plněny nádivkou z vařených vajec, na másle podušené mladé cibulky, strouhanky a bylinek. Z mletého masa s žemlí se tvarují placičky, na ně přijde náplň a pak se opatrně zabalí. Nakonec se obalí v trojobalu a usmaží nebo upečou v troubě.
  • Neobvyklou úpravu mletého masa představují také těftěli, malé smažené kuličky z mletého masa, které se nakonec ještě dusí v rajském protlaku. Výborně chutnají s rýží.

Ryby a drůbež

  • Z rybích specialit je třeba připomenout zapečenou štiku na smetaně nebo rybu zapečenou s květákem.
  • Oblíbená jsou také kuřata. Kromě obligátního pečeného kuřete – cypljonka žarenovo – se připravuje pro nás neobvyklým způsobem kuře na smetaně. Koření se muškátovým oříškem
  • Další specialitou je kuře na baklažánech a rajčatech. Porce kuřete obalené v mouce se nejprve zprudka osmaží a pak se dusí s lilkem a rajčaty, podlité bílým vínem.

Skopové a hovězí maso

  • Ruské čanachy se připravují se ze skopového nebo hovězího masa. Jedná o tak zvané jídlo z jednoho hrnce: k napůl udušenému nakrájenému hovězímu na cibuli se přidají nakrájené brambory, lilek, zelené fazolky a rajčata. Za mírného podlívání se pokrm dusí do měkka. Servíruje se s chlebem.
  • Tradiční ruská hovězí pečeně se připravuje ze zadního hovězího prošpikovaného slaninou a se smetanovou omáčkou s hořčicí a podušenými krájenými okurkami.
  • Pokrmy se často podávají s bramborami restovanými a pak dušenými s cibulí (žarenaja kartoška).

Zeleninová jídla a luštěniny

  • Ze zeleniny jsou nejtypičtější plněné zelné listy (golubce). Plní se směsí zeleniny, vařených vajec a vařené rýže. Zprudka se opečou a pak se zalité smetanou v troubě zapékají. Golubce se nadávají i směsí mletého masa, rýže a sekaného zelí.
  • Také luštěniny se připravují v Rusku pro nás nezvyklým způsobem. Hrách s dušeným zelím se připravuje jednoduše. Obvyklým způsobem uvaří předem namočený žlutý hrách, stačí v300 g. Podusí kysané nebo čerstvé zelí, které ochutí osmaženou cibulkou. Pak jen stačí promícháte zelí s hrachem, přidat trochu protlaku a posypat sekanou petrželkou nebo koprem.
  • Fazole s červenou řepou také nevyžadují právě kuchařské mistrovství. Stačí uvařit 200 g bílých fazolí běžným způsobem. Pak oloupejte a pokrájejte červenou řepu a poduste ji na rozpuštěném másle mírně osolenou a okyslenou troškou octa. Když je řepa měkká, promíchejte ji s fazolemi a přelijte smetanovou omáčkou s křenem.

Tvarohové speciality

  • Mezi oblíbená jídla patří také zapekanky, sladký pečený tvarohový nákyp s mrkví, politý  smetanou.
  • Při výčtu ruských specialit nelze opomenout syrníky, smažené lívanečky z tvarohového těsta. Připravují ve sladké i slané podobě.

Foto: Ruský jídelní lístek (freeimages.com)

Zanechat komentář

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno